O sindromu PCOS

Sindrom policističnih jajnika je najčešći hormonski poremećaj ženskog pola, koji se javlja kod 5-10% populacije širom sveta.

Tačan uzrok nastanka ovog poremećaja još uvek nije sasvim poznat, ali se smatra de je rezultat hormonskih faktora, genetskih faktora (zbog čega se često može sresti kod nekoliko žena iz iste porodice- majka, sestra, tetka),  kao i nepravilnih životnih navika.

U osnovi poremećaja je hormonski disbalans koji često ostaje neprepoznat, zbog čega samo tretiranje simptoma bez informacije o samom uzroku (na primer lečenje akni, hormonska terapija neredovnih menstrualnih ciklusa, terapija gojaznosti dijetom i sl.) ne daje velike rezultate.

Šta uzrokuje PCOS?

Simptomi PCOS su rezultat poremećenih nivoa muških polnih hormona (testosterona i androgena) i insulina.

Testosteron je muški polni hormon koji u malim količinama stvaraju jajnici. Stvaranje veće količine testosterona dovodi do brojnih simptoma PCOS.

Insulin je hormon koga luči pankreas, a koji kontroliše brojne procese u organizmu, pre svega metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. U sindromu PCOS se vrlo često javlja stanje pod nazivom insulinska rezistencija, a koja je je uzrok brojnih drugih zdravstvenih problema.

Nastaje kada organizam ne reaguje na dejstvo insulina, zbog čega dolazi do povećanja količine šećera u krvi. U osnovi sindroma policističnih jajnika u 80% slučajeva nalazi se insulinska rezistencija.